Cirka 80 dödsfall - hittills


Genom åren har jag hunnit med att åstadkomma ett antal fackböcker om idrott - bland annat ett 25-tal volymer om tennis. Därutöver var jag redaktör för Halmstads BK:s 80-årsjubileumsbok Blått ett lag i Halmstad (1994) och knåpade tillsammans med Johan Erseus och Stefan Holm ihop Sportquizen som innehåller totalt 2.500 frågor om all slags idrott. Se vidare sidan Game, set- och tennis!
Vad gäller den skönlitterära inriktningen har kommissarie Sten Wall haft huvudrollen i tjugofem deckare. Själv hävdar han bestämt att han bara har åldrats sju år sedan debuten 1981.
Vid en närmare granskning av dåden kommer jag fram till att jag hittills hunnit avliva mer än åttio medborgare, och den diaboliska driften tycks inte klinga av.
Inkluderar man mina närmare femtio noveller stiger dödssiffran ytterligare.

Många hågkomster i En sorts memoar
Omslagsbild till En sorts memoar Efter decennier av moget övervägande utgavs i augusti 2018 på Lind & Co min första självbiografi som jag föredrar att kalla för En sorts memoar.

I boken tar jag bland mycket annat upp min uppväxt i Laholm, erfarenheterna från mina första arbetsplatser och en mängd möten med intressanta personligheter som jag träffat under mina många år som frilansande journalist. Det rör sig om profiler från företrädesvis nöjes-, kultur- och idrottsvärlden - som exempel kan nämnas Jayne Mansfield, Ronald Reagan, Alexandr Karelin och Georg Rydeberg.

Stort utrymme ges också till tre av mina yrkesmässiga specialiteter: författarskapet, tennisen (har varit i Wimbledon varje sommar sedan 1967 utan en missad speldag) och frågesporten med tonvikt på den långa sejouren som både tävlande och domare i På spåret.

Snöfallet (2019)
Genom åren har jag skrivit ett femtiotal noveller, men Snöfallet är min första boksamling med spänningsberättelser.

Totalt ingår tretton noveller – såväl helt nyskrivna som sådana som tidigare varit publicerade. De senare är genomgående uppfräschade och utökade. I vissa fall dessutom radikalt förändrade.

Kommissarie Sten Wall figurerar i några av fallen som bjuder på en rad olika teman. Bland annat svartsjuka, hämndlystnad, snöd vinningslystnad och infernaliskt ränksmideri.

Boken utgavs på mitt ordinarie förlag Lind & Co i Stockholm.

Omslag Snöfallet och andra spänningsberättelser


De hatiska (2015)
I De hatiska har kriminalarna i Loviken att tampas med anonyma näthatare, samtidigt som de tvingas ta itu med ett avskyvärt brott begånget i en enslig gränd i staden. Romanen är inspirerad av Robert Aschbergs högst motiverade serie Trolljägarna i TV 3.

Romanen utgavs sommaren 2015 på Lind & Co samt som ljudbok under hösten på Storytel.


De tysta (2014)

Kriminalinspektör Carina Keller och hennes kolleger kastas i boken De tysta in i ett komplicerat fall vars spår leder till den smått beryktade Lyselska Skolan.
Snart framgår att vissa individer med koppling till nämnda läroanstalt tycks sväva i livsfara.

Boken utkom på Lind & Co samt som ljudbok på Storytel med Torsten Wahlund som uppläsare.

De tysta

Den vita döden (2009)

Sportjournalisten Kim Stockman dras in i ett spel på liv och död i samband med att hon engageras för att skriva en dokumentär bok om tennis. Snart framgår det med förfärande tydlighet att deltagarna i ett nästan tjugo år gammalt tennisläger lever ytterst farligt. Kim var själv med på lägret...
Denna deckare i tennismiljö utspelas i Wimbledon, Båstad, Stockholm och Göteborg.

Utgiven på Lind & Co. ISBN: 9789185801657
Inläst som ljudbok på Earbooks av Torsten Wahlund. ISBN: 9789186229542

2009 års nionde mest sålda inbundna bok i Sverige.

" Sitter som en dödlig forehand.
Gillar man Agatha Christie, älskar man Edbergs raka enbandsbackhand... Då läser man 'Den vita döden'. "
Aftonbladet , Sportmagasinet

" Hellberg är en lysande stilist med ett eget vibrerande språk.
En av de bästa svenska kriminalromanderna i år! "
Skånska Dagbladet

" En välskriven och hyfsat spännande historia. "
Östgöta Correspondenten

" Hellberg kan konsten att ha ihjäl folk så att läsarna säger att boken var - trivsam! "
Östran

" En sommar tillsammans med Björn Hellberg har blivit till ett behov. "
Dagbladet

Den vita döden
På svenska

Den vita döden på finska
På finska

Fallet Martin Felt (2009)

När William bestämmer sig för att fånga en igelkottunge och låsa in den i en bastu utlöses en mardrömsliknande händelsekedja där han själv befinner sig i direkt dödsfara.
Kriminalarna Carina Keller och Stig-Allan Jönsson från Loviken ställs inför ett knivigt fall i denna minideckare som nu utges i pocketutgåva (tidigare har berättelsen publicerats som bilaga i Allas sommaren 2007).

Utgiven på Lind & Co. ISBN: 9789185801749

 

Fallet Martin Felt

Dominans - Mobbing bland ungdomar (2005)

Tredje Lovikenromanen!

I Dominans möter läsarna för tredje gången Carina Keller, Stig-Allan Jönsson, Mona Ceder och de övriga kriminalarna i den fiktiva staden Loviken. Handlingen cirklar i hög grad kring tre ungdomar som sprider skräck i sin omgivning med en satanisk mobbning. Men en dag bestämmer sig någon för att det får vara nog. Det är hög tid att slå tillbaka.
Förlag: Ordupplaget. ISBN: 9789189618664

Belönades med guld för över 50.000 sålda exemplar vid pocketgalan i Stockholm 19 mars 2007. ISBN: 9789189618824

Röster om boken:

" Boken är så fylld av spänning att den inbjuder till sträckläsning.
Särskilt beröm måste ges åt Hellbergs förmåga att variera språket efter de agerande. Jargongen verkar äkta, oavsett om det rör sig om ungdomligt snack eller samtal mellan vuxna människor eller gamlingar.
Slutomdömet blir att Dominans fyller alla anspråk på en högklassig kriminalroman ."
Kerstin Larsson , Nerikes Allehanda

" Dominans är Hellbergs bästa bok på några år. Den är skrämmande i sin skildring av vad som föregår runt om i vårt land.
...mycket mer än en kriminalroman."
Per Tviksta, Vestmanlands Läns Tidning

" En deckarpärla av allra främsta snitt. Jag har förvisso alltid hållit Hellbergs fana högst på den svenska deckarhimlen men kan med gott samvete konstatera faktum: Dominans är den bästa av den bäste!"
Mats Hansson, Hudiksvalls Tidning

" Björn Hellberg är en duktig författare. Hans skrivna språk är distinkt och vårdat, han är en god berättare och kan hålla i sin intrig.
Hans Delby, Eskilstuna-Kuriren

" Hellberg driver sin historia visare med glasklar logik.
Jan Nygren, DAST

 

Dominans

Dominans lila

Dominans grön

Club Karaoke - om rivalitet och svartsjuka (2004)

Sommaren 2004 utgavs den andra boken i serien om Loviken och dess kriminalare.

I huvudrollerna figurerar poliserna Carina Keller, Stig-Allan Jönsson och Mona Ceder - den sistnämnda befinner sig i hetluften på mer än ett sätt i boken som bl a utspelas i musikmiljö: därav titeln! ISBN: 9789189618527

Även utgiven i pocket samt på lettiska. Belönad med silver vid pocketgalan. ISBN: 9789189618657

Röster om boken:

" Björn Hellbergs bästa. "
Inger Dahlman, Barometern

" Björn Hellberg har ett elegant och lättflytande språk, och det är en ren njutning att läsa den här boken. Spännande är den också, vilket gör den till en riktig bladvändare. "
Kristoffer Anger, Bärgslagsbladet

" Ny deckarsuccé av Hellberg! Trots att han nuförtiden säljer bra är Hellbergs kriminalromaner ännu skandalöst underskattade. Han har inte fått det erkännande han förtjänar. "
Jan Adeén, Östran

" En perfekt sommardeckare! "
Bo Vallin, Mariestads-Tidningen

 

Club Karaoke
Originalutgåvan

Club Karaoke i Litauen
På Lettiska

Pojken som inte ljög (2004)

Barnbok.

En fantasifull pojke letar efter sin försvunna kanin, och under jakten råkar han av en händelse bevittna en kuslig händelse. Men hans mamma tror honom inte, och någonstans utanför sommarstugan inväntar en mördare rätta tillfället att skrida till handling.

Förlag: Skriftställarnas Förlag. ISBN: 9789185936625

Pojken som inte ljög

Paria - först i raden i en polisserie i den fiktiva storstaden Loviken (2003)

Med Paria inleddes den serie polisromaner som utspelas i den påhittade storstaden Loviken någonstans på den svenska östkusten.

I de sjabbiga och nedgångna kvarteren i området Kloakråttan i södra hamnen görs inom loppet av någon timme tre fasansfulla upptäckter. Och det som polisen inledningsvis betraktar som ett rent rutinärende stegras till en absolut skräck.
Boken låg på svenska 10 i topp-listan i sex månader, från sommaren 2003 och framåt. ISBN: 9789189618268

Även utgiven i pocketupplaga som blev belönad med silver vid den årliga galan i Stockholm. ISBN: 9789189618480

Röster om boken:

" Stilen är som alltid lysande och persongalleriet väl skildrat. "
Bengt Källen, Bibliotekstjänsts sambindning

" Björn Hellberg kommer att gå helt fri om någon instans i Sverige mot förmodan börjar bestraffa förflackare av modersmålet. En stor del av njutningen med Paria kommer sig av det lättflytande och välvässade uttryckssättet och en meningsbyggnad som varken skyr rätt använda semikolon eller längre bisatser."
Dan Kronqvist, Hufvudstadsbladet

" Humor har han som bekant, Hellberg, det lyser igenom mitt i allt elände. Och rappt och ledigt berättat är det som vanligt. Det är inte svårt att sträckläsa de här böckerna."
Roger Jonsson, Katrineholms-Kuriren

" Paria är en spännande, engagerande och inträngande skildring av hur människor på livets skuggsida kan ha det i välfärdslandet Sverige.

Det är inte bara en utmärkt kriminalroman, utan därtill en angelägen bok överhuvudtaget - en som fräter sig in i sinnet och skapar ärr i själen och som ger ökad förståelse för de minsta av våra bröder, de vilka vi får framtidsavgörande frågor om på den yttersta dagen. "
Jean Bolinder, Skånska Dagbladet

" Björn Hellberg skriver rappt och spännande. "
M.H., Dagens Arbete

" Hellbergs språk är stundtals mustigt, stundtals finsmakat, men hela tiden äkta. "
Kjell-Ove Cederqvist, Dagbladet

Paria
Förhäxad - spänningsroman (1998)

Från den heta sommaren 1959

En högdramatisk händelse från sommaren 1938 ligger till grund för denna berättelse som inte avslutas förrän närmare sex decennier längre fram i tiden.

Huvuddelen av handlingen utspelas den heta och getingrika sommaren 1959 då 20-åriga Sanna anländer till ett gästgiveri på västkusten, helt omedveten om den dödliga fara som lurar på henne.

Förhäxad utkom i original på Tre Böcker Förlag i Göteborg och har sedan nytryckts av Ordupplaget i Stockholm i såväl pocket- som kartonnageupplagor. Boken har nu sålts i över 90.000 exemplar.
ISBN: 9789189618121

Inläst som ljudbok på Adelphi Audio av Marika Lagercrantz. ISBN: 9789186303129

Röster om boken:

" Björn Hellbergs sätt att fånga stämningar i Förhäxad för tankarna till Hjalmar Söderbergs flanörsromaner: småstadsidyll, melankoli, kvickhet, ironi och en kärlekshistoria som är dömd att misslyckas.
Förhäxad har allt som krävs av en bra deckare: mustiga personporträtt, psykologisk kunskap, humor och en stegrande kuslig känsla av annalkande katastrof. En riktig bladvändare."
Marianne Ekenbjörn, Helsingborgs Dagblad

" Man sugs, till en början nästan lite motvilligt, in i den suggestiva stämningen. Efter en stund är man ohjälpligt fängslad och kan omöjligen lägga boken ifrån sig.
Hellberg demonstrerar än en gång att han tillhör landets absolut främsta kriminalförfattare."
Janne Adeén, Östra Småland

Förhäxad
Originalutgåvan

Förhäxad pocket
Pocketutgåvan

 

Förlag:
Lind & Co
Svartmangatan 18
111 29 STOCKHOLM
Tel: 08-643 38 46

Kontaktperson:
Kristoffer Lind
Tel: 08 - 411 73 13
Fax: 08 - 643 38 98

Webbsidan:
HBW Marketing AB
Tel: 031 - 16 89 17
E-mail - Hemsida